Konečně začínají růst. Hurá. Dnes ráno jsme se vydali letos poprvé s košíkem do lesa. Měli jsme štěstí, po necelých dvou hodinách relaxu jsme nasbírali plný košík převážně hřibovitých hub. Chtěla jsem si ušetřit práci, tak jsem co nejpečlivěji čistila každou houbu před vložením do košíku.
Napadlo mě, že by se dala vytvořit zdravější verze smažených houbových řízků. Ve skříňce jsem našla všechny potřebné ingredience ve zdravější formě, než je běžné.
Nachystala jsem si himalájskou jemně mletou sůl, hladkou kukuřičnou mouku, vejce (neměla jsem po ruce vajahit nebo hrašku, které by pomohly dotvořit ještě zdravější variantu řízků), ochucenou kukuřičnou obalovací směs a kokosový olej. Ten se u nás používá velmi často nejen na vaření. Používám nejraději za studena lisovaný z kokosové dužiny bez vůně.
Houby jsem nakrájela na plátky, obalila v hladké kukuřičné mouce, namočila do rozšlehaného vejce se solí a troškou vody, pak plátky putovaly do mísy s obalovací kukuřičnou směsí. Na pánvi se na ně těšil rozehřátý kokosový olej. Obalené řízky jsem smažila z obou stran do zlatova. Sama jsem byla napnutá, jak dílo dopadne. Musím říct, že velmi dobře. Řízky byly krásně křupavé a velmi chutné. Jen se po nich zaprášilo. Fajn, zítra můžeme vyrazit znovu do lesa. 🙂