Zdravější vánoční perníčky

Vím, pečení perníčků na lodi není zrovna ideální. Ráda bych vám předala recept na zdravější vánoční perníčky. Chystáme štědrovečerní večeři na lodi. Vánoční cukroví tam nesmí chybět. To je naprosto jasné. Perníčky tedy nebyly pečeny na lodi, ale brzy se tam objeví. 🙂

Co budeme na těsto potřebovat:

150 g vařené rozmačkané dýně Hokaido (studené)
400 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté (použila jsem BIO Harmonie od firmy Probio)
100 g kvalitního medu (nejlépe přímo od včelaře)
100 g másla (použila jsem Pilos z Lidlu)
1 vejce (nejlépe domácí nebo BIO)
120 g třtinového cukru (lepší je ho před použitím rozmixovat)
1 čajová lžička koření do perníku
špetka soli (použila jsem růžovou himalájskou)
1 čajová lžička jedlé sody (použila jsem sodu Bionebio)
šťáva z půlky citronu
1 – 2 lžíce tuzemského rumu (volitelně)

Sypké suroviny důkladně promícháme, přidáme ostatní. Důkladně propracujeme v tužší těsto. Dle potřeby lze dodat o trošku více mouky. Hotové těsto zamotáme do kuchyňské folie a dáme na několik hodin do lednice. Nejlépe přes noc.

 

IMG_20161204_134045

Těsto připravené k rozválení a vykrajování

IMG_20161204_140341

Perníček potřený rozkvedlaným mlékem

Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm, vykrajujeme malé tvary a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180° C 10- 12 mm.

Z daného množství bylo celkem 5 plných plechů tj. 150 kousků perníčků.

Perníčky jsou vhodné k okamžité konzumaci. Není nutné je nechávat odležet.

IMG_20161204_134240

Hotové perníčky

 

Tip 1. místo klasického dřevěného válu použijte protiskluzovou kuchyňskou podložku v roličce, stačí odstřihnout část ve velikosti klasického válu a může se jít na věc, mně se podložka velmi osvědčila, těsto se na ni nelepí, letos jsem použila podložku od firmy Friedola šíře 50 cm.

Tip 2. Aby se perníčky krásně leskly, před pečením je potřete rozkledlaným vajíčkem s mlékem, potírejte malou kuchyňskou mašlovačkou pečlivě celou plochu každého perníčku.

Dejte mi vědět, zda vás recept zaujal a objeví se na vašem vánočním stole.

Iveta Richterová

Miluji plavbu na motorové lodi, mám více jak dvacetileté zkušenosti s prodejem lodního příslušenství. Jsem provozovatelkou plaveb pro radost na Vltavě v Praze i mimo ni. Předávám informace všem, kteří potřebují poradit s plavbou v ČR, s motorem či příslušenstvím na své nebo pronajaté lodi. Vás ostatní, kteří nevlastníte loď a rádi byste pluli, zvu na naše plavby. Více informací zde>> Jsem autorkou ebooku Proplouváme plavebními komorami bez stresu v 10 bodech. více informací zde>> Napsat mi můžete na plavby@ivetarichterova.cz Můj příběh si můžete přečíst zde>>
  • 12 rad před vyplutím, aby se plavba nestala noční můrou.

    Praktické rady před vyplutím pro každého.

  • Přihlášení plavidla na SPS snadno a rychle

    Průvodce papírováním krok po kroku pro úspěšnou cestu na úřad.

  • Ebook Proplouváme plavebními komorami bez stresu v 10 bodech

  • Romantické večerní plavby Prahou na lodi AMBER