Jak ušetřit místo v lodní lednici

aneb Jak nám pomáhá vakuum a sous vide.

Vy, kteří jste si do lodi nainstalovali ledničku, abyste si užili luxusu mít v parném létě při plavbě studené pivo nebo chlazené potraviny, víte o čem je řeč. Lodní ledničky bývají docela malé, o mnoho menší, než na které jsme zvyklí z domova. Zvláště, když se vyplouvá na delší plavbu a po cestě nelze předpokládat, že se hned u břehu objeví supermarket, vyvstává otázka. Jak do lednice dostat vše potřebné?

Našli jsme ideální řešení. V naší domácí kuchyni hojně používáme vakuovačku a hrnec sous vide. Velmi se nám osvědčili, protože nám odpadají časté nákupy. Vakuovačka a sous vide hrnec jsou dva neodluční kamarádi, doplňují se.

No a jak jsme vyřešili nedostatek místa v naší lodní ledničce? Musím zmínit, že dříve jsme v ledničce používali různé plastové krabičky. Zdálo se to být vhodným řešením. Krabičky šetřily místo a navíc, když jsme chtěli posnídat, stačilo z ledničky vyndat jednu krabičku, ve které již bylo vše připraveno. Nemuselo se k lednici odbíhat několikrát a nosit jídlo na etapy. Jenže při delších plavbách nám krabičky přestaly vyhovovat, do ledničky se vešlo méně než jsme momentálně potřebovali.

Udělali jsme experiment s vakuovačkou a sous vide hrncem. Připravili jsme co nejvíce čerstvých potravin do vakuovacích sáčků a nevěřili jsme svým očím, jak velké množství potravin se najednou vleze do lodní ledničky. Sáčky jsou ploché, skladné a navíc udržují potraviny déle čerstvé. A bylo vyhráno. Místo v ledničce jsme tímto způsobem vlastně vykouzlili k naší plné spokojenosti.

Na následujících obrázcích vidíte, jak se u nás vakuuje a kolik místa se v ledničce ušetří.

Různé zavakuované

Zavakuované potraviny I

rozličné potraviny

Zavakuované potraviny II

pecivo,sunka

Pečivo, šunka po zavakuování

umístění v lednici

Umístění zavakuovaných sáčků v lednici

Co vše jsme v našem případě připravovali? No, bylo toho hodně. Popřemýšleli jsme, co vlastně budeme na týdenní plavbu potřebovat, dali jsme to doma na hromádku a začali vakuovat. Tímto způsobem jsme si připravili pečivo, maso, ryby, šunku, plátkové sýry,  hotové maso upravené v sous vide hrnci a dokonce i kávu. Tu jsme tedy nevkládali do ledničky, ale prodloužili jsme jí životnost a ubrali místo na poličce v lodi. Obrovskou výhodou je, že takto připravené potraviny vydrží celou dovolenou zcela čerstvé, v případě masa šťavnaté a chutné.

Kdo chce a má na lodi místo, přívod 220V a při plavbě možnost snadného nákupu, může si samozřejmě vzít vakuovačku a sous vide hrnec s sebou na plavbu a připravovat si potraviny do lednice i během plavby. To je teprve dokonalost sama. Ne všichni si můžeme na lodi tento luxus dovolit, připravujeme tedy s  předstihem doma a na dovolené si užíváme pohody a snadné přípravy pokrmů.

Pro ty, co neznají metodu vaření sous vide, stručně vysvětlím, o co jde. Jedná se o elektrický spotřebič, ve kterém je nádoba s vodní lázní. Sous vide hrnec umožňuje nastavení teploty a času pro konkrétní druh připravované potraviny. Jde o velmi šetrné a zdravé vaření, pokrmy se připravují za nízké teploty ve vodní lázni. Potraviny jsou předem ochucené a vložené do vakuovacích sáčků. Ze sáčku se odčerpá vzduch a konce sáčku se zataví, aby z něj neunikal ani vzduch, ani případná šťáva z připravovaného pokrmu.

 A teď pár nápadů pro inspiraci:

Mleté maso
Používáme kvalitní hovězí maso, které dochutíme solí a pepřem. Zastáváme názor, že v jednoduchosti je krása. Použít ale koření dle vlastní chuti je samozřejmě možné. Mleté maso tedy pouze osolíme a opepříme. Pořádně vymícháme s troškou ledové vody, vytváříme placičky ve velikosti dlaně. S placičkami si vyhrajeme, aby byly všechny stejné co do velikosti i do výšky, jeden jako druhý. Vložíme do vakuovacích sáčků většinou po dvou kusech, což je jedna běžná porce. Velikost  porce si může určit každý sám dle vlastní fantazie a chuti. Takto připravené porce mletého masa vyvakuujeme a vložíme do ledničky třeba na svislo ke stěně, kde zabere minimum místa. Porce jsou připraveny na gril. Před grilováním vytáhneme sáčky s masem z ledničky a necháme je cca dvě hodiny mimo ni. Maso se krásně natemperuje, nedostane přímým vhozením na gril teplotní šok. Po uplynutí potřebného času mimo ledničku si rozpálíme gril, maso vyjmeme ze sáčku a šup s ním na rozpálenou mřížku. Snažíme se na grilu maso neotáčet více než jednou, dle velikosti grilujeme na každé straně přibližně tři minuty. Podáváme se zeleninou, pečivem nebo třeba jen tak s hořčicí nebo grilovací omáčkou. K mletému hovězímu se báječně hodí červené suché víno nebo řádně vychlazené pivo.

Grilování na lodi

Vepřová panenka
Vepřovou panenku kupujeme vždy čerstvou (u nás na Barrandově máme výborného dodavatele) a hned po příchodu z nákupu ji vakuujeme. Tento druh masa jsme si velmi oblíbili. Jedná se o nejkvalitnější druh vepřového masa. Připravený kus omyjeme, osušíme, osolíme a dle možností můžeme přidat i nějakou bylinku. Osobně používám čerstvý tymián nebo rozmarýn, obě bylinky dodají masu ještě větší jemnost a lahodnost. Jemně vetřeme do masa kvalitní olivový olej.  Následně vložíme celou panenku do vakuovacího sáčku, vyčerpáme vzduch a zatavíme. Do lednice ukládáme ve svislé poloze nebo dle momentální prostorové situace. Před grilováním necháme maso v sáčku ještě cca dvě hodinky temperovat. Po uplynutí této doby rozpálíme gril a panenku na něj položíme. Grilujeme pouze s jedním otočením cca 8-10 minut na každé straně. Doba grilování je závislá na velikosti připravovaného kusu. Po sejmutí z grilu maso odložíme na prkénko a necháme cca 4-5 minut odpočinout. Na řadu přichází ostrý nůž, kterým nakrájíme jednotlivé plátky. Pro lepší estetický efekt můžeme řezat i na šikmo. Maso by mělo být po rozkrojení mírně růžové, díky předešlému vakuování si zanechá výbornou šťavnatost. K takto připravenému masu volíme jako přílohu nejčastěji pečivo a zeleninu.

panenka

Zavakuovaná vepřová panenka

 

grilování na lodi

Vepřová panenka na grilu

grilování na lodi

Vepřová panenka po ugrilování

20150713_183631

Grilovaná vepřová panenka připravená ke konzumaci

Čerstvý losos
Oblíbili jsme si norského lososa, kterého kupujeme buď čerstvého nebo už rovnou vakuovaného. Pořídíme-li si čerstvého, stačí jen omýt, osušit a osolit. Takto je připravený k vakuování. Postup při vakuování je stejný jako u předchozích mas. Před grilováním postupujeme stále stejným způsobem, dvě hodinky necháme maso vytažené z ledničky a následně ho vkládáme na rozpálený gril. I zde platí nejlépe jedno otočení na grilu. Na každé straně grilujeme přibližně tři minuty u vyšších kousků déle. Mám pro vás také jeden typ na úžasného marinovaného lososa na metaxe, lze jej připravit buď takto nebo marinovaného ve vakuovém sáčku. Doba marinování ve vakuu je pouhých 20 minut, aby nebyl losos přesolený. Vakuuje se losos zcela pokrytý směsí hrubé soli a třtinového cukru, nic víc není třeba. To nejdůležitější však je důkladné pokapání masa metaxou, teprve potom obalujeme směsí soli a cukru. Maso má lahodnou chuť a je šťavnaté. Určitě tento způsob přípravy norského lososa doporučuji. Jako příloha je vhodný zeleninový salát.

10377007_334576293365064_551620301776442029_n

Grilování marinovaného norského lososa

Vaříme na lodi


Nejlepší je pouze se salátkem, pečivo není třeba

Vepřový jazyk sous vide

Pro přípravu vepřového jazyka v sous vide hrnci je vhodný jazyk do celkové hmotnosti 400g, aby se vešel po délce do běžného typu vakuového sáčku. Větší kus by se musel přepůlit, vyteklo by zbytečně mnoho šťávy a jazyk by nemusel být tak křehký a šťavnatý, jako je tomu u menšího kusu. Nakupujeme čerstvého u malých řezníků. Jazyk hned po přinesení domů omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a posypeme sypkou bujonovou směsí. S oblibou používám sypkou směs z prodejny countrylife. Zavakuovaný jazyk vložíme do sous vide hrnce a vaříme 12 hodin při teplotě 75° C. Po uvaření prudce zchladíme ve studené vodě s kostkami ledu, aby šel jazyk snáze oloupat. Před podáváním jazyk ohřejeme ve vodní lázni přímo ve vakuovém sáčku, poté sáček rozstřihneme, šťávu nalijeme do misky, jazyk vyjmeme, oloupeme a nakrájíme. Podáváme s pečivem a křenem, s bramborových knedlíkem a se zelím nebo nastudeno s hořčicí a zeleninovým salátkem. Vepřový jazyk připravený tímto způsobem je velmi jemný, šťavnatý a lahodný. Jen na to pomyslím, sbíhají se mi sliny. 🙂

Krkovička sous vide

Čerstvou krkovičku omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Osolíme, opepříme a vložíme do vakuovacího sáčku. Zatavíme a vložíme do sous vide hrnce na 9 hodin při teplotě 65°C. Masíčko je při této přípravě krásně šťavnaté a jemné. Podáváme s rýží, kuskusem nebo s vařenými brambory. Kdo chce, může konzumovat i za studena s křenem, hořčicí nebo nějakou studenou omáčkou. Vlastní fantazii se meze nekladou.  Budete překvapeni, jak lahodně maso chutná.

Fotografie již tepelně upraveného jazyka a krkovičky se mi nepodařilo vyfotit v publikovatelné podobě.
Na fotografii byla vidět jen hnědá hromádka. Prosím tedy o pochopení. Na chuť to nemá vliv. 🙂

Chcete-li se o mně dozvědět více, přečtěte si.

Třeba se někdy potkáme na vodě. Plujeme často a rádi na naší lodi s krásným jménem Amber.

Nevlastníte žádnou loď a přesto byste rádi pluli? Žádný problém, právě pro vás jsou připraveny plavby po Vltavě v Praze.

Šťastnou plavbu a ahoooooj

Iveta Richterová

Miluji plavbu na motorové lodi, mám více jak dvacetileté zkušenosti s prodejem lodního příslušenství. Jsem provozovatelkou plaveb pro radost na Vltavě v Praze i mimo ni. Předávám informace všem, kteří potřebují poradit s plavbou v ČR, s motorem či příslušenstvím na své nebo pronajaté lodi. Vás ostatní, kteří nevlastníte loď a rádi byste pluli, zvu na naše plavby. Více informací zde>> Jsem autorkou ebooku Proplouváme plavebními komorami bez stresu v 10 bodech. více informací zde>> Napsat mi můžete na plavby@ivetarichterova.cz Můj příběh si můžete přečíst zde>>
  • 12 rad před vyplutím, aby se plavba nestala noční můrou.

    Praktické rady před vyplutím pro každého.

  • Přihlášení plavidla na SPS snadno a rychle

    Průvodce papírováním krok po kroku pro úspěšnou cestu na úřad.

  • Ebook Proplouváme plavebními komorami bez stresu v 10 bodech

  • Romantické večerní plavby Prahou na lodi AMBER